Behovet for dygtige faglærte til komplekse renoveringsopgaver
Manglen på faglært arbejdskraft
Manglen på faglært arbejdskraft er en stigende udfordring i bygge- og anlægsbranchen, som står over for massive mængder af renoveringsarbejde. Hos os er byggechef Niels Eilersgaard en af de bygherrer, der arbejder systematisk med at skabe lærepladser på vores byggerier ved hjælp af Bygherreforeningens metode.
Sammen med netop Bygherreforeningen har Niels udtalt sig til en flot artikel, som kan læses her.
Vigtigheden af kvalificeret arbejdskraft
"Vi har brug for dygtige faglærte, der kender til dansk lovgivning og de tekniske løsninger, de komplekse opgaver kræver," udtaler Niels Eilersgaard. Han understreger vigtigheden af at have kvalificeret arbejdskraft til at håndtere de mange renoveringsopgaver, som branchen står overfor.
En prognose fra Byggefakta viser, at ca. 30 pct. af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen lige nu oplever mangel på arbejdskraft. Samtidig viser en analyse fra 2023, at antallet af faglærte over de næste 10 år vil falde med 9 pct. på grund af pensioneringer, mens efterspørgslen på faglært arbejdskraft stiger. Dette har store konsekvenser for samfundets grønne omstilling, hvor faglærte som tømrere og tekniske installatører spiller en stor rolle.
Initiativer hos os
Vi har taget initiativ til at imødekomme denne udfordring ved at skabe flere lærepladser. "På alle vores sager, både støttede og egenfinansierede, er der over 14 pct. lærlinge tilknyttet opgaverne. Enkelte af sagerne er endda over 20 pct.," fortæller Niels Eilersgaard. Han fremhæver en konkret sag med renovering af 400 badeværelser, hvor 24 pct. af de beskæftigede på byggepladsen var lærlinge. "Den sag er lige afsluttet med stor succes for både håndværkere, lærlinge og beboere," tilføjer han.
Niels Eilersgaard ser dog også risici ved den fortsat høje byggeaktivitet og manglen på faglært arbejdskraft. "Vi har ikke nogen problemer med, at arbejdskraften på vores byggepladser er udenlandsk. Udfordringerne opstår, hvis de ikke har en uddannelse eller tilbydes en, der gør dem i stand til at arbejde med byggeri og de krævede tekniske løsninger," siger han. Han understreger vigtigheden af faglighed og indsigt i danske regler for at undgå problemer som skimmel og råd i konstruktionerne.
For at sikre, at metoden og systematikken til at skabe lærepladser bliver en fast praksis, er det vigtigt, at indsatsen bliver en integreret del af bygherreorganisationen. "Metoden skal ses som en måde, hvorpå bygherren kan arbejde med social bæredygtighed på et strategisk niveau," forklarer Mette Kristensen, seniorprojektleder i Bygherreforeningen.
Vi er med til at sikre fremtiden
Vi er fast besluttet på at fortsætte arbejdet med at skabe lærepladser og sikre, at der er dygtige faglærte til at løse de komplekse renoveringsopgaver, som fremtiden bringer.