Fortællinger

ALBOA skruer op for renoveringerne

Frem mod 2025 renoverer ALBOA for knap 1,2 milliarder kroner. Over de næste fem år vil ALBOA renovere 28 procent af vores boligmasse.

 

af ALBOAs formand, Michael Korsholm

 

Over de næste fem år vil 2000 boliger på en eller anden måde blive opgraderet – og i det tal er endda ikke indregnet alle de renoveringssager, som allerede er i gang.

 

ALBOA har aldrig set så stor en renoveringsaktivitet. Det kan forekomme paradoksalt, men vi kan blandt andet takke Coronavirussen for de mange renoveringer. Grunden er som følger: Pengene til de mange renoveringer kommer fra Landsbyggefonden. Du og jeg og alle landets almene lejere indbetaler hver måned til Landsbyggefonden. Det gør vi for at kunne hjælpe hinanden i de almene boliger på tværs. Det er en solidarisk ordning. Dem der trænger mest, kommer først til.

 

Der er mange politikere, der er interesserede i at bruge vores opsparede midler, så jeg er glad for, at de nu bliver brugt på det, de er beregnet til: Renoveringer af vores boliger.

 

 

Selvom det er du og jeg og alle andre almene beboere, der sparer pengene op, så er det ikke os, der bestemmer over midlerne. Det gør regeringen, som gennem boligforliget fastsætter, hvor mange penge Landsbyggefonden må bruge. Og det er så her Corona kommer ind i billedet. Corona betød en gevaldig opbremsning i økonomien. I andet kvartal af 2020 faldt bruttonationalproduktet med 7,4 procent. Regeringen måtte gøre noget. Et af de håndtag, som en regering kan hive i, er renoveringsaktiviteten i de almene boliger. Og i lyset af corona valgte man altså med boligaftalen i maj 2020 at skrue helt op for blusset.

 

Aftalen satte gang i en ekstraordinær og hurtig afvikling af Landsbyggefondens venteliste. Hvor man tidligere havde afsat 2-3 milliarder kroner årligt, besluttede man nu at afsætte 18,4 milliarder kroner på halvandet år. Ambitionen var at afvikle hele ventelisten.

 

Så når håndværkerne rykker ind i vores områder, så er det for at forbedre vores boliger, men også for at holde samfundet i gang. Der er mange politikere, der er interesserede i at bruge vores opsparede midler, så jeg er glad for, at de nu bliver brugt på det, de er beregnet til: Renoveringer af vores boliger.

 

ALBOAs formand, Michael Korsholm

 

Denne artikel er bragt som leder i ALBOA inside #4 2020.