Aktuelt

Pottemagertoften sagde ja til renovering til 78,5 millioner kroner

Boliger og beboere i ALBOAs afdeling 49, Pottemagertoften, skal gennem en renovering til 78,5 millioner kroner. Det står klart efter et ekstraordinært afdelingsmøde stemte for renoveringen.

 

39 beboere var torsdag den 1. september mødt op for at få fremlagt og stemme om et renoveringsprojekt. Afdelingen består af 134 boliger opført i 1989. Med 33 år på bagen har byggeriet efterhånden en række byggetekniske udfordringer. To rapporter belyste behovet for renoveringen: fugt og råd i facadebeklædning, manglende vådrumsmembran, nedslidt tag, vinduer, entredøre tagrender, nedløbsrør - alt trængte ifølge rapporten til udskiftning.

 

ALBOAs forslag til renoveringen var en gennemgribende renovering, som også inkluderede et anlæg til aktiv ventilering af boligerne – et såkaldt genveksanlæg.

                     

For fremlæggelsen stod ALBOAs byggerådgiver Christian Gram bistået af arkitekter fra Norconsult, som har udformet projektet. Spørgsmålene fra beboerne var mange, og der var en vis modstand at spore: En beboer er ikke interesseret i projektet og mener slet ikke, boligforeningen har hjemmel til at gå ind i boligen. En beboer mener at have hørt, at Håndværkerparken i sin tid er bygget ovenpå en mose. Arkitekten fortæller, at det ikke handler om funderingsproblemer, men at det er byggetekniske problemer, som har givet fugt i facadebeklædningen. En beboer spørger, hvor længe man skal undvære sit badeværelse – arkitekten siger op til 6-10 uger. En beboer mener, at man ikke skal bruge penge på et genveksanlæg, men hellere på gulvvarme, som kan varme boligen ordentligt op.

 

Økonomien bag

Økonomien i projektet er en sammensat størrelse: Kirstine Østerhåb fra ALBOA gennemgik den komplicerede økonomi. Der kommer penge fra mange forskellige kasser – Landsbyggefonden støtter nogle ting, delvist andre ting, ALBOA støtter også, men kun hvis afdelingen vælger det fulde projekt. Pottemagertoften har i forvejen en forholdsvis høj husleje, og derfor giver Landsbyggefonden et relativt højt tilskud.

                     

Ved afstemningen skulle beboerne tage stilling to projekter: Først skulle beboerne stemme om det fulde projekt til 78,5 millioner kroner, som inkluderede renovering af badeværelse og havde et tilskud på 4,7 millioner kroner fra ALBOA. ALBOAs bestyrelse har øremærket tilskuddet det fulde projekt, hvilket vil sige, at tilskuddet faldt bort, hvis beboerne fravalgte badeværelses-delen. Det gjorde beboerne ikke. Med 54 stemmer for og 24 imod stemte beboerne for det fulde projekt. Herefter skulle beboerne stemme for eller imod genhusning, som i sig selv ville medføre en månedlig ekstraudgift på 150-200 kroner per bolig. Beboerne stemte nej til genhusning med 56 stemmer imod og 18 stemmer for.

                   

 ALBOA forventer, at projektet begynder marts 2024, og at det er færdigt december 2026.

 

Om afdelingen:

Afdeling 49, Pottemagertoften 1-169 og 112-168, 8270 Højbjerg

Afdelingen består af 102 familieboliger og 32 ungdomsboliger

 

Om projektet:

Budget: 78,5 millioner kroner

Byggestart: Marts 2024

Byggeslut: December 2026

 

 

Eksempler på huslejekonsekvens:

 

  Kvadratmeter Månedlig husleje i dag Ny husleje 
1-værelses (ungdomsbolig) 25 2120 2595
2-værelses 67 5162 5811
3-værelses 84 6102 6822
5-værelses 105 7303 8111

 

Helle Mains, 58 år.

Hvad stemte du?

 

Jeg stemte ja.

 

Hvorfor stemte du ja?

 

Jeg ved, at det er aldrende byggeri, så vi er nødt til at gøre noget. Og jeg ved, at det bliver endnu dyrere, hvis vi begynder at gå i forfald.

 

Hvordan har du det med udfaldet?

 

Det er jeg selvfølgelig glad for. Det er ikke sjovt at stige 6-700 kroner i husleje, og det bliver nok hårdt at gå gennem renoveringen. Men jeg glæder mig til at få en nyrenoveret bolig.

 

Keld Boserup, 79 år.

Hvad stemte du?

 

Jeg stemte nej.

 

Hvorfor stemte du nej?

 

Jeg er godt tilfreds med det, jeg har. Jeg har boet her et kvart århundrede. Jeg har det nøjagtigt, som jeg vil have det.

 

Hvordan har du det med udfaldet?

 

Det er jeg ked af, men jeg kæmper videre.